Aankondiging maaironde najaar 2024

In de week van 11 november 2024 starten we met de maaironde van het najaar in de gemeentelijke bermen en grasvlakten. We maaien niet alles, zodat insecten en kleine dieren een plek hebben om te schuilen.

Voordat we starten, controleren we of er beschermde planten en dieren aanwezig zijn en kijken we hoe de bermen erbij staan. Op sommige plekken maaien we alles om de bermen te verbeteren en meer planten en dieren aan te trekken. Andere plekken maaien we slechts gedeeltelijk, zodat insecten en dieren er in de winter kunnen blijven. idverde Realisatie voert het maaiwerk uit. 

Veel regen zorgt voor ruige bermen 

Regen zorgt ervoor dat grassen goed groeien, maar bloeiende planten hebben zon nodig. Het voorjaar en de zomer waren erg nat, waardoor het gras snel groeide en bloemen het moeilijk hadden. Veel bloemen bloeiden daarom pas later in de zomer. Om toch meer bloeiende planten te krijgen, maaiden we in september op sommige plekken extra. Dit deden we bijvoorbeeld op grasvlaktes waar we het slingerend maaibeheer toepassen en op plekken met veel voedelrijke bodem, zoals de Groene Gracht.

Maaiwerkzaamheden in de herfst 

Tijdens de najaarsronde maaien we op drie manieren: maai-zuigen, gefaseerd maaien en slingermaaien. Op de beheerkaart op onze website kunt u zien welke methode waar wordt gebruikt. We controleren altijd eerst op beschermde soorten, zoals bepaalde planten en insecten, en kijken naar de staat van de bermen. Hieronder staan de meest voorkomende maaiwerkzaamheden:

  1. Maai-zuigen: We maaien gewone bermen volledig met een machine die ook meteen het maaisel afvoert.
  2. Gefaseerd maaien: In waardevolle bermen, zoals het laatste stuk van de Bloemenstraat en delen van de Ringbaan, maaien we 70%. Normaal maaien we daar 50%, maar door het natte jaar is dit aangepast. Het maaisel wordt direct afgevoerd.
  3. Slingermaaien: In het Weverpark en de Groene Gracht maaien we 60% van de begroeiing in een slingerend patroon. Het maaisel blijft enkele dagen liggen en wordt daarna afgevoerd. Dit zorgt voor variatie in de planten, wat goed is voor de biodiversiteit.

Wat zijn ecologisch beheerde bermen? 

In ecologisch beheerde bermen zien we steeds meer soorten bloeiende planten. Deze trekken insecten aan, zoals bijen en vlinders, en daardoor komen er meer vogels en kleine dieren. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en helpt ziektes en plagen, zoals de eikenprocessierups, te bestrijden.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over ecologisch maaibeheer in de gemeente Gennep? Kijk dan op  www.gennep.nl/maaibeheer.