De raad heeft besloten
De raadsvergadering van 25 september duurde uiteindelijk precies drie uur. Door technische problemen met de uitzending startte de vergadering vijftien minuten later en was deze niet beschikbaar op de website van de gemeente.
Gelukkig konden geïnteresseerden de vergadering wel volgen via GennepNews en Facebook. De volhouders zagen zo dat de twee laatste punten, zogenoemde moties vreemd aan de orde van de vergadering, na ongeveer een uur praten alsnog werden ingetrokken.
Wat werd wel besloten? Er zijn twee nieuwe burgerraadsleden benoemd: Joost van Rens voor de fractie ELsss en een oud-bekende, Cees de Roij, die namens het CDA al eerder burgerraadslid was en voortaan Ronnie Peeters Weem vervangt. Vervolgens werd na een stevige discussie een klap gegeven op het voorstel om ruim anderhalf miljoen euro extra uit te trekken voor de verbouwing van de kerk van Ven-Zelderheide tot gemeenschapshuis en voor de aanleg van kleedruimtes voor de Vense Boys. De coalitiepartijen stemden vóór en de oppositiepartijen tegen. De coalitiepartijen CDA, VVD en ELsss vonden het na zeven jaar discussie maar eens tijd voor een besluit. Er komt, zo werd aangegeven, nu ook een woningbouwlocatie vrij. Iets waar in ’t Ven grote behoefte aan is. De oppositiepartijen D66, RGL en SP vonden dat de financiële situatie van de gemeente het niet toestond om over Ven-Zelderheide een besluit te nemen. Zij stelden dat er gekeken moet worden of er wel geld is voor ook de andere gemeenschapshuizen, zoals die in Ottersum, Milsbeek en Gennep.
Daarnaast stemde de raad in met het algemene participatiebeleid voor inwoners onder de Omgevingswet. Die wet moet per 1 januari van kracht worden. De raad keurde ook de categorieën goed waarin initiatiefnemers verplicht zijn om eerst met de omgeving te overleggen over hun plannen. Deze verplichtingen werden bij amendement van RGL nog wat aangescherpt,waar het ging om kamerverhuur. De raad vond in grote meerderheid dat bij kamerverhuur (vooral gericht op buitenlandse werknemers) altijd de omgeving betrokken moet worden.
Milsbeek ziet een groot nieuwbouwplan tegemoet. De raad stemde, met alleen de stem van de SP tegen, van harte in met het plan Heiveld. Hiermee is definitief een einde gekomen aan het concurrerende plan voor een landschapspark op die locatie. De behoefte aan extra woningen werd als belangrijker beschouwd dan die van extra natuur. Het college zegde toe om de verkeerstromen van en naar de nieuwe locatie te monitoren. Milsbeek kan daarnaast nóg wat groeien, want aan de Zwarteweg 50 kan nog een nieuwe woning gebouwd worden. Om kwart over elf hamerde de burgemeester de vergadering met 21 agendapunten af.