De raad heeft besloten
De laatste raadsvergadering van het jaar stond in het teken van de aankoop van ’t Trefpunt, bedoeld als het nieuwe dorpshuis in Milsbeek. Namens de werkgroep, die bezig is om een sluitende exploitatie te krijgen, sprak Bart Wijnhoven enthousiast in. Uit een conceptbeleidsplan, dat kort voor van tevoren naar de raadsleden was gestuurd, bleek dat het wel snor zat.
Luc Brouwers herinnerde zich een vergelijkbare discussie uit zijn jeugd, toen ook een groep vrijwilligers het dorpshuis in Milsbeek overeind zou houden. Na twee jaar was de fut eruit, en de vraag rees of dit niet opnieuw zou gebeuren. Het antwoord overtuigde hem niet. Bijvoorbeeld het feit dat het college een bedrag boven de vraagprijs wilde betalen, terwijl er geen andere serieuze koper was.
RoodGroen Lokaal was tegen en bleef tegen. De fractie van D66 had veel vragen, maar stemde toch voor. Net als de rest van de raad. De overgrote meerderheid van de raad vond dat ze de Milsbeekse verenigingen niet in het ongewisse konden laten over de toekomst.
Een idee van D66 om de opbrengst van de aanstaande carnavalszittingen in ’t Trefpunt dan ten goede te laten komen aan het startkapitaal van de nieuwe stichting werd omarmd. Wethouder Van Hulsteijn gaat met de verkoopster rond de tafel om dit te bepleiten.
Het bestemmingsplan om kamerbewoning voor arbeidsmigranten (verder) te beperken werd unaniem aangenomen. Een oproep om eens te kijken naar de mogelijkheden van een grootschalige opvanglocatie in plaats van in allerlei gewone woningen nam het college over.
Na de vaststelling van een groot aantal hamerstukken vlamde de discussie nog even op voor een motie van D66 om glyfosaat (Roundup) te verbieden op gemeentelijke pachtgronden. De ene partij gaf aan dat er onomstotelijk bewijs is dat dit middel Parkinson veroorzaakt, de ander wees op het Europese besluit dat er geen sluitend bewijs is. Als partijen elkaar niet meer op inhoud kunnen overtuigen, dan rest alleen nog het tellen van stemmen. Dat gebeurde en toen werd de motie met de kleinst mogelijk meerderheid verworpen. De gemeente gaat pachters op gemeentegronden het gebruik van glyfosaat dus niet verbieden.
Nog vóór tienen was de vergadering ten einde en kon voor de Gennepse volksvertegenwoordigers het kerstreces beginnen.