De raad heeft besloten
De raadsvergadering van de laatste dag van september was eigenlijk een merkwaardige. Er lagen twee woningbouwplannen voor met elk een voorgeschiedenis van tientallen jaren.
Het ging om het voormalige Dichterbij-terrein, nu Heikant geheten en het terrein van de voormalige timmerfabriek Gennepermolen, nu Houtkade geheten. Bij de Heikant gaat het om zo’n 300 woningen en bij de Houtkade om nog geen 10% daarvan (25).
Toch kostte de behandeling van het plan Houtkade ruim twee uur en stemde de raad bijna bij hamerslag, en bovendien unaniem, in met het andere plan. Op de tribune een handvol bezoekers, waarvan één inspreker voor het plan Houtkade. Hij pleitte voor een omdraaiing van het plan om aan de zuidkant een vierlaags appartementengebouw te plaatsen en niet aan zijn (noord)kant. Daar ging de discussie vervolgens nauwelijks over, dat is namelijk een kwestie van uitwerking.
De discussie ging des te meer over de vraag wie er nu uiteindelijk over mocht gaan: de raad of het college? Ook een punt van discussie was of het plan wel voldoende kwaliteit had. Om met het eerste te beginnen, dit is de eerste serieuze ervaring die de raad heeft met de Omgevingswet die dit jaar is ingegaan. Om woningbouw te versnellen heeft de wetgever bedacht om meer plannen door het college te laten afhandelen. Een zogenoemde Bopa-procedure, maar vergeet dat woord. De coalitiepartijen hadden in hun regeerakkoord al wel laten opnemen dat ondanks de nieuwe wet het ontwerp toch aan de raad zou worden voorgelegd, maar verder zou de uiteindelijke afhandeling aan het college zijn.
De ontwikkelaar SDK had, zoveel werd duidelijk, er zelf voor gekozen om via de nieuwe procedure te werken. Daar had het college echt geen zeggenschap in gehad. RoodGroen Lokaal en D66 vonden dit maar niks, maar de fracties van CDA, VVD, ELsss en SP vonden dat er nu maar eens een klap op dit plan gegeven moest worden. Het had al met al lang genoeg geduurd en met een voorstel om daar aan de Nierskade vooral historiserend te bouwen werd het plan vastgesteld. Met andere woorden, de meerderheid vond de kwaliteit van het plan goed (genoeg).
De raad stemde verder in met een Woon(zorg)visie, die vooral nieuwe ideeën bevat om ouderen langer zelfstandig te kunnen laten wonen. Een voorstel van D66 om een zelfbewoningsplicht in te voeren met nog wat andere uitgangspunten voor sociale koop en -huur haalde het niet. De meerderheid snapte het doel van zo’n voorstel, maar oordeelde dat een dergelijke plicht juist contraproductief zou zijn. Vervolgens werd de visie wel door alle partijen ondersteund.
Het rapport van de rekenkamer over hoe de gemeente inwoners laat participeren bij allerlei plannen en hoe dat beter zou kunnen werd breed omarmd. Het college legt nog dit jaar de plannen voor een goede betrokkenheid van inwoners voor aan de raad. Vlak voor het vastgestelde eindtijdstip van 23.00 uur liet de burgemeester de hamer vallen en was ook deze vergadering voltooid verleden.