De raad heeft besloten

De begrotingsraad begin november is, aldus verwoordde de burgemeester dat, het jaarlijkse hoogtepunt voor de raad. Het is in elk geval steeds een veel langere vergadering dan gebruikelijk, ca. 5 uur in plaats van maximaal 3 uur.

Er worden algemene beschouwingen gegeven door alle fracties waarin vooruitgeblikt wordt op wat er nog verbeterd kan worden aan Gennep. Elke fractievoorzitter heeft dan 10 minuten om zijn visie te geven. Dat doet hij ook anders dan anders, staande vanaf het katheder en niet zittend aan de vergadertafel. Hierbij kunnen vanuit de raad ook vragen worden gesteld aan de betreffende woordvoerder. 

Met zes sprekers ben je dan niet een uur bezig, maar ruim anderhalf, maar hierdoor kregen de verhalen ook meer kleur. De partijen hadden daarnaast ook bijna 20 wijzigingsvoorstellen ingediend: amendementen en moties. Veel discussie was er of Gennep er nu wel of niet financieel goed voorstaat. De komende begrotingsjaren zien er heel goed uit met zelfs miljoenenoverschotten.

Dit vooral dankzij de tijdelijke compensatie voor de opvang van de Oekraïners. Het jaar 2028 laat echter een tekort zien van € 7,5 ton. In den lande wordt 2027 getypeerd als het ravijnjaar, omdat het Rijk fors gaat snijden in het gemeentefonds. Gennep ontsnapt hier niet aan. Het college had al aangekondigd dat er begin volgend jaar wordt gestart met een nieuwe bezuinigingsdiscussie: Ruimte voor ambities. 

Veel partijen hebben de overtuiging dat het gaat lukken om de voorziene tekorten naar 2030 toe in te vullen. RoodGroen Lokaal stemde als enige tegen de begroting omdat die fractie vindt dat je nu niet kunt besluiten tot de vervanging van het zwembad en een nieuw dorpshuis in Ottersum als je niet heel zeker weet dat je dat straks ook kunt betalen. De rest van de raad zag dat probleem niet zo.

De raad ging in meerderheid ook akkoord met een voorstel van D66 om onderzoek te doen naar de afschaffing van de hondenbelasting. Die afschaffing moet geen gat in de begroting slaan, maar uitgezocht moet worden wat de inning van en de controle op die belasting nu kosten. Een voorstel van de coalitiepartijen CDA, VVD, ELsss en de SP om de buitenruimte van het dorpshuis d’n Toomp in Heijen aan te pakken haalde het ook. 

De raad bepaalde wel dat dit bij voorkeur uit eenmalig geld betaald moet worden, want dat is er overvloedig. Van de bijna 20 ingediende wijzigingsvoorstellen werden er uiteindelijk maar liefst 8 niet in stemming gebracht en 5 verworpen. Een voorstel dat het wel haalde betrof de vergroening van de Spoorstraat. Het gaat om het verbeteren van het aanzicht van de straat en het voorkomen van hittestress. De raad heeft hier een bedrag van maximaal € 150.000 voor over, ook te betalen uit het eenmalig beschikbaar geld.

De vergadering sloot uiteindelijk om 9.00 uur. Doordat de vergadering al om 15.00 uur was gestart in plaats van de gebruikelijke 16.00 uur, was er dus nog ruim tijd om met elkaar terug te blikken op dit jaarlijkse hoogtepunt.