Eikenprocessierups
In Gennep pakken we de eikenprocessierups aan met verschillende maatregelen. Helemaal wegkrijgen lukt niet, maar we willen de situatie wel beheersbaar houden. We werken samen met de Nationale Bomenbank.
Wat doen we precies?
1. Preventieve bestrijding
We maken elk jaar een spuitkaart met plekken waar veel rupsen zaten. Die bomen behandelen we preventief met het middel Xen Tari. Dat gebeurt meestal één of twee keer vanaf eind april. We doen dit pas als de bomen in blad staan.
2. Curatieve bestrijding
Toch kunnen er in juni, juli en augustus nesten ontstaan. Dan halen we die weg. De Nationale Bomenbank doet dit op plekken die u op een interactieve kaart kunt bekijken. We beginnen in de bebouwde kom. Niet alle bomen kunnen we behandelen. Daarom werken we met een prioriteitenlijst.
3. Natuurlijke bestrijding
We nemen ook maatregelen om meer vogels en insecten aan te trekken die de rups opeten. Denk aan het uitdelen van vogelhuisjes en bloemzaad. Vanaf dit jaar maaien we bermen natuurvriendelijk, zodat de biodiversiteit toeneemt.
Meldingen en kaart
Op de interactieve kaart ziet u:
- welke bomen behandeld worden
- met welke methode
- hoe vaak en wat de status is
Ziet u een nest dat niet op de kaart staat? Dan kunt u dit melden via de kaart. Houd er rekening mee dat de aannemer niet overal tegelijk kan zijn. We vragen uw begrip hiervoor.
Verwarring met andere rupsen
Vaak worden spinselmotten of spanrupsen verward met de eikenprocessierups. Deze soorten zijn onschuldig en veroorzaken geen jeuk. De spinselmot is er in meerdere varianten en komt vooral voor in laag struikgewas. Spanrupsen kunnen wel voorkomen in eikenbomen. Spanrupsen zijn kleine groene rupsjes die soms met lange draden uit de bomen hangen. Op de website van de Vlinderstichting vindt u meer informatie over verschillende rupsen.
Meer informatie
- Heeft u vragen? Kijk bij de veelgestelde vragen of op de site van het landelijke Kennisplatform Processierups.
- Ook leuk: de Klokhuis-video over de rups, gemaakt samen met Terra Nostra.