Erkenning, gezag en naamskeuze kind
Erkennen
Hebt of krijgt u een kind? En bent u niet getrouwd of hebt u geen geregistreerd partnerschap met de moeder? Of bent u de duomoeder? Dan kunt u uw kind erkennen. U spreekt bij de erkenning ook meteen af of u allebei het gezag over het kind krijgt of alleen de moeder.
Bij de erkenning kiest u ook van welke ouder het kind de achternaam krijgt. Als u de achternaam hebt gekozen kunt u dit (meestal) niet meer veranderen. Lees meer over achternaam kind kiezen.
Wanneer is erkenning niet nodig?
U hoeft uw kind niet te erkennen als u automatisch juridisch ouder bent. Dit is zo als:
- u de biologische moeder bent;
- u getrouwd bent met de moeder;
- u een geregistreerd partnerschap hebt met de moeder.
Erkennen voor geboorte
-
U erkent het kind tijdens de zwangerschap. Dit heet officieel erkenning van de ongeboren vrucht. Is uw partner zwanger van een meerling? Dan geldt de erkenning voor alle kinderen die u samen met uw partner krijgt.
- U komt samen met de moeder van het kind naar de afspraak.
- Vanaf de geboorte bent u de wettelijke ouder.
- Bij de erkenning van het 1e kind dat u samen krijgt, kiest u ook de achternaam van het kind. Krijgt u daarna samen nog een kind? Dan krijgt dit kind automatisch dezelfde achternaam.
Wat neemt u mee?
- Geldig identiteitsbewijs van de moeder.
- Geldig identiteitsbewijs van uzelf (de erkenner).
- Als de moeder niet meegaat naar de afspraak geeft zij schriftelijk toestemming. Let op: de moeder moet meekomen als het uw eerste kind samen is en het kind uw achternaam (van de erkenner) krijgt. De moeder komt ook mee als u ervoor kiest dat alleen zij het gezag heeft over het kind.
- Woont u of de moeder niet of nog maar kort in Nederland? Of bent u allebei of één van beiden in het buitenland geboren en hebt u nooit eerder uw geboorteakte bij de gemeente laten zien? Dan hebt u misschien meer documenten nodig.
Erkennen bij de geboorteaangifte
-
- U kunt uw kind ook erkennen als u geboorteaangifte komt doen.
- Is uw kind geboren uit een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tussen 2 vrouwen? Dan kunt u samen moeder worden. Neem dan bij de geboorteaangifte een verklaring mee van de stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting.
- Bij de erkenning van het 1e kind dat u samen krijgt, kiest u ook de achternaam van het kind. Krijgt u daarna samen nog een kind? Dan krijgt dit kind automatisch dezelfde achternaam. Let op: de moeder van het kind moet dan ook bij de geboorteaangifte zijn om de keuze te ondertekenen.
Uw kind na de geboorte erkennen
-
- Geldig identiteitsbewijs van uzelf (de erkenner), de moeder (als dat bij uw situatie past) en/of het kind (als dat bij uw situatie past).
- Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan hebt u toestemming nodig van de moeder. Is het uw eerste kind samen en krijgt uw kind uw achternaam? Dan komt de moeder mee naar de afspraak. Kiest u ervoor dat alleen de moeder het gezag heeft over het kind? Ook dan komt de moeder mee naar de afspraak.
- Is uw kind tussen 12 en 16 jaar? Dan geven de moeder en het kind allebei zelf toestemming. Uw kind komt mee naar de afspraak. Is het uw eerste kind samen en krijgt uw kind uw achternaam? Dan komt de moeder ook mee naar de afspraak. Kiest u ervoor dat alleen de moeder het gezag heeft over het kind? Ook dan komt de moeder mee naar de afspraak.
- Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan geeft uw kind zelf toestemming voor de erkenning. Uw kind komt daarom mee naar de afspraak. Zijn alleen u (de erkenner) en uw kind aanwezig bij de erkenning? Dan krijgt u automatisch het gezag (naast de moeder). Kiest u ervoor dat alleen de moeder het gezag houdt over uw kind? Dan komt ook de moeder mee naar de afspraak.
- Woont u of de moeder niet of nog maar kort in Nederland? Of bent u of bent u allebei in het buitenland geboren en hebt u nooit eerder uw geboorteakte bij de gemeente laten zien? Dan hebt u misschien meer documenten nodig.
Aanvullende informatie
-
Op de website van Rijksoverheid leest u wat het betekent als u uw kind erkent.
U kunt uw kind voor of na de geboorte erkennen. Regelt u dit voor de geboorte? Dan heeft uw kind vanaf de geboorte wettelijk meteen een vader of een duomoeder.
Voor duomoeders is het belangrijk om na te denken over hoe zij het ouderschap over hun kind willen regelen (adoptie, erkenning of met een verklaring van anoniem zaaddonorschap). Op de website van Rijksoverheid lees u meer informatie over ouderschap bij duomoeders.
Gezag
U spreekt bij de erkenning ook meteen af of u allebei het gezag over het kind krijgt of alleen de moeder. U kunt deze keuze later niet meer bij ons aanpassen. Dit doet u dan via het gezag register of bij de rechtbank.
Ongehuwd en geen geregistreerd partnerschap
Als u niet gehuwd bent of geen geregistreerd partnerschap dan krijgt u niet automatisch het gezag.
Hebt u het (ongeboren) kind vóór 1 januari 2023 erkend?
-
Heeft de vader of duomoeder het (ongeboren) kind voor 1 januari 2023 erkend en bent u ongehuwd en hebt u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft alleen de moeder automatisch het gezag over het kind (als het geboren is). Zij moet dan wel meerderjarig zijn en niet onder curatele staan.
U kunt het gezamenlijk gezag voor moeder en erkenner eenvoudig aanvragen. U doet dit bij de rechtbank. Als u dit niet doet dan heeft alleen de moeder het gezag.
Erkent u het (ongeboren) kind ná 1 januari 2023?
-
Sinds 1 januari 2023 wordt gezag meteen bij de erkenning geregeld. Bent u ongehuwd en hebt u geen geregistreerd partnerschap? Dan zegt u bij de erkenning wat u wilt met het gezag over het (ongeboren) kind. U kunt ervoor kiezen dat de moeder en de erkenner automatisch allebei het gezag over het kind hebben. Wilt u dat alleen de moeder het gezag heeft? Bij de erkenning wordt dan vastgelegd dat alleen de moeder het gezag over het kind heeft.
Adoptie
-
De adoptieouder(s) heeft/hebben ook het gezag.
Ouders
-
Wanneer we ouders zeggen, bedoelen we:
- moeder: de vrouw waaruit het kind wordt geboren
- duomoeder
- vader