Exploitatievergunning horecabedrijf
Algemeen
Wilt u een horecabedrijf starten, overnemen of wijzigen? Dan heeft u een exploitatievergunning nodig. Hier leest u wat u moet weten en doen.
Wanneer vraag ik een vergunning aan?
Een exploitatievergunning is verplicht als:
- U logies aanbiedt.
- U eten, drinken of rookwaren ter plekke bereidt of verkoopt.
Dit geldt voor alle horecabedrijven, zoals hotels, restaurants, cafés, cafetaria’s en afhaalrestaurants. Ook als u géén alcohol verkoopt. Verkoopt u alcohol? Vraag dan ook een alcoholwetvergunning aan.
U vraagt in ieder geval een vergunning aan als:
- U een nieuw horecabedrijf start.
- U een bestaand horecabedrijf overneemt.
- U de ondernemingsvorm van een bestaand horecabedrijf wijzigt.
Waarom is een vergunning nodig?
De vergunning is bedoeld om:
- De openbare orde te handhaven.
- Overlast voor de omgeving te beperken.
Een vergunning kan worden geweigerd of ingetrokken als deze negatieve gevolgen heeft voor de buurt of de openbare orde.
Wat zijn de voorwaarden?
U krijgt een vergunning als:
- Het horecabedrijf past binnen het omgevingsplan.
- Het woon- en leefklimaat niet onaanvaardbaar wordt beïnvloed.
- U of uw leidinggevenden geen strafblad of slecht gedrag hebben.
Hoe vraag ik een vergunning aan?
- Gebruik het aanvraagformulier 'Exploitatievergunning'. Deze vindt u onder 'Downloads' op deze pagina. Vul dit volledig in en stuur het met de volgende bijlagen naar omgevingsloket@gennep.nl of per post naar de gemeente:
- Een bedrijfs- of ondernemingsplan.
- Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van alle betrokkenen.
- Een recent Kamer van Koophandel-uittreksel.
- Een plattegrond van het horecabedrijf.
- Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de aanvrager en leidinggevenden.
- Een ingevuld Bibob-formulier (ook te vinden onder ‘Downloads’), met de daarbij horende bijlagen.
Wat kost het?
De aanvraag kost € 329,- (prijs per 1 januari 2025).
Vragen?
Mail naar omgevingsloket@gennep.nl of bel (0485) 49 41 41.