Fietsexcursie ecologisch maaibeheer voor (burger)raadsleden
Op 19 juni 2023 trok de raad van gemeente Gennep erop uit voor een excursie langs de bermen in de gemeente. Het doel van de excursie was om de (burger)raadsleden te informeren over de verschillende beheermaatregelen die worden toegepast binnen het ecologisch maaibeheer. Sinds 2021 worden de gemeentelijke bermen en grasvlakken ecologisch beheerd. Idverde Advies uit Roermond is hierbij een belangrijke adviserende partij. Het beheer wordt uitgevoerd door Idverde Realisatie.
Een groene, gezonde buitenruimte voor mens en natuur
Met het ecologisch maaibeheer maken we de ambities uit het Groenbeleidsplan 2021-2031 concreet, we willen namelijk een groene, gezonde en leefbare buitenruimte voor mens en natuur. Bermen beslaan namelijk een grote oppervlakte in onze gemeente, waardoor er veel winst te behalen valt voor het herstel van biodiversiteit. Door bermen ecologisch te beheren, stimuleren we de ontwikkeling van bloemen, dit trekt insecten aan die weer belangrijk zijn voor de landbouw en bestrijding van ziekten en plagen.
Safety first
Een onderwerp dat belangrijk werd bevonden door de raad was verkeersveiligheid. Bij ecologisch bermbeheer maaien we minder vaak, zodat bloemen zich ontwikkelen en schuilplekken overblijven voor insecten en kleine dieren. Toch is het van belang dat er geen onveilige verkeerssituaties ontstaan. Daarom blijven we halve-meterstroken en uitzichtpunten langs de weg voldoende maaien.
Maatwerk
We zagen zowel productieve bermen met veel gras en ruigte, als schrale en bloemrijke bermen. Deze afwisselende vegetatie vraagt om maatwerk in het maaibeheer. Daarom passen we naast regulier maai-zuigbeheer ook gefaseerd en slinger-maaibeheer toe. Er was natuurlijk ook discussie. Want wat door de één als onveilig wordt ervaren, vindt de ander heel acceptabel. De gemene deler is toch het herstel van biodiversiteit, daar ziet iedereen het belang van in. Maar hoe dat er dan buiten uitziet, daar kan nog niet iedereen van genieten.
Bokashi
De avond werd afgesloten met een presentatie over ‘Bokashi’, een methode waar plantenmateriaal wordt omgezet in meststof. Gemeente Gennep is dit jaar gestart met een pilot waarin het maaisel dat vrijkomt tijdens het maaien wordt omgezet in Bokashi. In plaats van het plantenafval af te voeren, zetten we dit om in bruikbare stoffen voor de landbouw.
Wethouder Frank Pubben vat het als volgt samen: “We kijken terug op een geslaagde avond en zetten de lijn van het ecologisch maaibeheer als gemeente graag door, waarbij we oog hebben voor de onvermijdelijke aandachtspunten.”
Meer info: https://www.gennep.nl/ecologisch-maaibeheer
Over Bokashi: www.provinos.nl