Inburgeren
Algemeen
Als u in Nederland komt wonen, is het belangrijk dat u de Nederlandse taal leert. Het is ook belangrijk dat u leert hoe Nederlanders wonen en werken. Dit noemen we inburgeren. Als u het inburgeringsexamen hebt gehaald, dan bent u ingeburgerd.
Hoe werkt het?
U bent verplicht om in te burgeren als u:
- een verblijfsvergunning hebt;
- een religieus beroep hebt (bijvoorbeeld dominee, pastor, imam of rabbijn);
- lesgeeft in godsdienst of levensbeschouwing.
Vrijwillig inburgeren kan ook. Dat betekent dat u het zelf graag wilt, maar dat het niet verplicht is.
Bekijk op de website van de IND in welke gevallen u géén inburgeringsexamen hoeft te doen.
Wat moet ik doen?
- U krijgt een brief van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In de brief staat vanaf welke datum u moet inburgeren. Hebt u de brief niet meer? In Mijn Inburgering kunt u zien vanaf wanneer u moet inburgeren.
- U kunt zelf leren voor het examen, maar de meeste mensen doen een cursus op een school. Op ikwilinburgeren.nl vindt u een lijst met scholen waar dit kan.
- U hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn.
- Als u vluchteling bent of uw partner, ouder of kind is vluchteling, krijgt u hulp van de gemeente. U krijgt bericht hierover van de gemeente.
Participatieverklaring
Als u op of na 1 oktober 2017 bent begonnen met inburgeren en u staat ingeschreven bij de gemeente, ondertekent u binnen 1 jaar een participatieverklaring. U verklaart daarmee dat u actief mee wilt doen in de Nederlandse samenleving. En dat u respect hebt voor wat belangrijk is in Nederland. De participatieverklaring is iets anders dan het examen bij DUO. De gemeente stuurt u een brief hoe alles rondom de participatieverklaring werkt.
Ik woon in het buitenland
Als u nog in het buitenland woont en een verblijfsvergunning hebt aangevraagd, doet u het basisexamen inburgering in het land waar u woont. Als u voor dit examen slaagt, kunt u naar Nederland komen. Neem hierover contact op met de Nederlandse ambassade.
Ik wil geen examen doen
Door in te burgeren, kunt u meedoen aan de Nederlandse samenleving. U kunt dan bijvoorbeeld een opleiding volgen en u hebt meer kans op het vinden van werk. Daarom is het zo belangrijk dat u dit doet. Als u niet meewerkt, kunt u bovendien een boete krijgen. Het kan zelfs gevolgen hebben voor uw verblijfsvergunning.
Wat moet ik meenemen?
- uw identiteitsbewijs en dat van uw eventuele partner
- bewijs van uw verblijfsstatus
- bewijs van uw burgerservicenummer en van uw eventuele partner
- bewijzen van uw opleidings- en arbeidsverleden
Hoe lang duurt het?
U krijgt de uitslag van uw examen binnen 8 weken.
Geslaagd
Als u geslaagd bent, krijgt u een brief. In de brief staat waar en wanneer u uw diploma kunt ophalen. Als u die dag niet kunt, mag u uw diploma ook later ophalen.
Niet geslaagd
Als u niet bent geslaagd, kunt u het examen nog een keer doen. U betaalt dan ook nog een keer.