Inzameling PMD

In de gemeente Gennep wordt het verpakkingsafval (plastic, metaal en drankenkartons) gescheiden ingezameld. Voor de inzameling van dit zogenaamde PMD heeft de gemeente speciale (gele doorzichtige) zakken. U kunt deze zakken (per pakje van 12) gratis ophalen bij het gemeentekantoor, een van de supermarkten of het milieustation.

Het PMD-afval wordt een keer per twee weken op woensdag huis aan huis ingezameld. Op de (digitale) afvalkalender kunt u zien welke woensdagen dit zijn in 2024. Bied de zakken niet eerder aan dan dinsdag 18.00 uur, de avond voor de inzameling, en niet later dan woensdag 7.00 uur. Zo proberen we overlast en ergernis bij directe buurtbewoners te voorkomen. Wordt geconstateerd dat u uw afval te vroeg buiten zet, dan krijgt u een boete van € 100,-.

Behalve de huis-aan-huis inzameling, staan er in het centrum van Gennep ook ondergrondse containers waar u PMD-verpakkingsafval kunt weggooien. Deze vindt u op de parkeerterreinen Wilhelminaplein (bij Albert Heijn) en ’t Straatje (bij Jan Linders), bij de ondergrondse glas- en textielcontainers.

Kroonringen

Wilt u kroonringen aanvragen om uw PMD-zakken goed te kunnen ophangen? Stuur dan een mail naar omgevingsloket@gennep.nl en uw aanvraag wordt zo snel mogelijk verwerkt. Geef duidelijk de straat en huisnummer of lantaarnpaalnummer door.

Aanbiedvoorschriften voor PMD

Om te zorgen dat PMD afval ook goed gerecycled kan worden, gelden er aanbiedvoorschriften. Zo is het belangrijk dat u het verpakkingsafval los, plat en leeg in de zak doet. Dus liever geen plastic in het soepblik stoppen of een frisdrankblikje in de drankenkartons doen. Deze aanbiedvoorschriften gelden ook voor de zakken die u in de ondergrondse perscontainers stopt.

De volgende plastic verpakkingen horen niet thuis bij PMD:

  • Hard plastic, zoals speelgoed en tuinstoelen;
  • Kleine elektronische apparaten, zoals een eierwekker of mini radio;
  • Plastic of aluminium verpakkingen met etensresten. De verpakkingen moeten leeg zijn eer ze bij het PMD mogen.

Afkeurstickers

Afkeurstickers worden op een PMD-zak geplakt wanneer er verkeerd afval inzit, zoals piepschuim. Zo kunnen de medewerkers van de inzameldienst en Buitenwerk zien dat de zak niet vergeten is, maar dat de zak is blijven liggen omdat er verkeerd afval in zit. Een zak met een afkeursticker wordt dan ook niet meegenomen of na de inzamelronde opgehaald.

Heeft uw zak een afkeursticker? Dan moet u het afval zelf sorteren en zorgen dat alleen het PMD-afval in een nieuwe PMD-zak terecht komt. De afgekeurde zak met sticker kunt u in de restcontainer doen.

Meer informatie

Op de website van Doe mee met PMD vindt u informatie over PMD-afval in het algemeen en welk afval wel in de PMD-zak mag. De belangrijkste regel is dat het verpakkingsafval moet zijn, zoals plastic verpakkingsafval, drankenkartons of blik.

Heeft u vragen over de inzameling van verpakkingen of over afval in het algemeen? Neem dan contact op met de Afvalinfolijn via het gratis nummer 0800 – 221 0014.