Dag van mantelzorg 2023

Vrijdag 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Om oog te hebben voor mantelzorgers en wat hen kan helpen om goed voor zichzelf te zorgen, sprak Synthese met Wilmy Goossens uit Gennep. Zij is mantelzorger voor haar chronisch zieke man. Ongeveer 20 jaar geleden stelden ze na een lange periode van onderzoek de diagnose ziekte van Lyme bij hem.

Effectieve behandeling was niet meer mogelijk. Wilmy nam steeds meer mantelzorgtaken op zich. Zij en haar man maakten gebruik van de eerste mantelzorgwoningen in Gennep. Hierdoor konden ze een opname in het verpleeghuis voorkomen. Ze is dankbaar voor de hoeveelheid tijd die ze samen kunnen doorbrengen. Ze vullen elkaar nog steeds aan op bepaalde vlakken. Zo spijkerde haar man haar kennis op het gebied van de computer flink bij.

Voor haar is zorgen vanzelfsprekend. Op het moment dat haar man ziek werd, ging zij met pensioen. Mede door haar verleden in de thuiszorg, zit het zorgen voor een ander in haar bloed. Inmiddels is ze 80 jaar en zorgt ze twintig uur per week voor haar man. Door goed voor zichzelf te zorgen, blijft ze op de been. ''Het is belangrijk om af te schakelen en tijd voor jezelf te nemen. Hier mag je streng in zijn en het is belangrijk om dit met elkaar te blijven bespreken. Je moet goed voor jezelf zorgen, want dan kun je ook goed voor de ander zorgen,'' vertelt ze.

Standaard heeft ze twee dagen per maand helemaal voor haarzelf. Ze is graag creatief bezig en vindt stoelyoga een fijne vorm van beweging en ontspanning. Juist die ontspanning is belangrijk. Tegen andere mantelzorgers zegt ze altijd: ‘’Zorg voor je eigen ontspanning, zorg voor de dingen die je leuk vindt. Want als je een kleine familie hebt, dan komt er veel op je neer.’’

Ze begrijpt dat het lastig is voor mensen om degene die je verzorgt alleen te laten. Ze benadrukt dat het van belang is om je netwerk en mensen uit de buurt op de hoogte te stellen van de situatie. In de situatie van Wilmy is het fijn dat haar man zichzelf overdag goed kan redden, zodat zij ook wat ruimte voor zichzelf kan creëren. Ze vindt het prima zoals het nu gaat, maar ze is zich bewust dat het ineens kan omslaan. Preventief denkt ze al na over de inzet van aanvullende hulp.

Wilmy bekijkt situaties die op haar afkomen op een positieve manier. Toch zijn er momenten waarop dit lastig is voor haar, bijvoorbeeld als haar man een slechtere periode heeft met meer pijn en vermoeidheid. ‘’Het is belangrijk om ervoor te waken dat je dan niet samen in een negatieve spiraal blijft. Blijf knokken om goed op de been te blijven, vertrouwen te behouden en positief te blijven.’’

Naast ontspanning onderneemt ze nog andere activiteiten om in balans te blijven. Zo zorgt ze dat zij goed geïnformeerd blijft over landelijke ontwikkelingen door aangesloten te zijn bij de landelijke mantelzorgvereniging en heeft onlangs deelgenomen aan de cursus ‘Blijf in Balans’ in Gennep. Volgens haar zouden veel meer deelnemers deze cursus moeten volgen, want: ‘’Je leert veel van elkaar in zo’n cursus. Het heeft mij inzicht gegeven en de verhalen van andere mantelzorgers bieden steun.’’

Naast al haar andere activiteiten is Wilmy veel tijd kwijt aan administratieve taken. Gemiddeld is een mantelzorger hier vier uur per week aan kwijt. Dat is kostbare tijd die niet aan de zorg voor een naaste kan worden besteed. Daarom staat de Dag van de Mantelzorg dit jaar in het teken van 'stop de regelkolder.' Er is een petitie vanuit Mantelzorg NL die ondertekend kan worden. Wilmy houdt ieder jaar in een schrift bij wat er aan extra kosten wordt gemaakt. Daarnaast zorgt zij ervoor dat alle bestellingen van medicijnen, verband en andere hulpmiddelen op tijd binnen zijn.

De gemeente Gennep is benieuwd hoe zij mantelzorgers het beste ondersteunt. Zowel negatieve als positieve feedback mag hierover verstuurd worden. Mochten er naar aanleiding van dit artikel vragen zijn, bijvoorbeeld over hoe jij als mantelzorger in balans blijft, neem dan contact op met Synthese via: 0485 512 934 of teamgennep@synthese.nl.