Nat voorjaar leidt tot ‘groene explosie’

Het is u vast niet ontgaan: door het natte weer van de laatste maanden is de grond nog erg vochtig. Op veel plekken staan nog waterplassen. Door de vele regen groeien het gras en andere planten zoals brandnetels harder dan ooit. En voor de cyclomaaier, waarmee het slingerend maaibeheer wordt uitgevoerd, was het op veel plaatsen te nat. Hierdoor is het lastig om op die plekken het groen te onderhouden zoals we gewend zijn. Zo kunnen we in bepaalde gebieden het gras niet maaien en de hagen niet knippen. De machines zouden wegzakken in de drassige ondergrond en de bodem kapot maken.

Veiligheid staat voorop

Voor het ecologisch maaibeheer is die groene explosie geen probleem, zolang de openbare ruimte veilig is: overzichtelijk en goed toegankelijk. 

Tegelijkertijd zorgt een hogere plantengroei rondom eikenbomen ervoor dat de eikenprocessierups voor fors minder overlast zorgt. Dit blijkt ook uit de recente inspectie van eikenprocessierups-nesten.

Extra maaironde in augustus

Zo’n natte periode maakt een extra maaironde noodzakelijk, vooral op grasvlaktes waar we slingerend maaibeheer toepassen, zoals de groene gracht. Door te maaien en het maaisel af te voeren, wordt de bodem 'verschraald', waardoor ook andere plantensoorten de kans krijgen om te groeien. Dat is weer aantrekkelijk voor insecten en vogels. 

Ook de bodemsamenstelling speelt een rol. De groene gracht, waar de grond voedselrijk is, heeft meer bijsturing nodig dan bijvoorbeeld het Weverpark, waar de grond veel armer is en water sneller wordt afgevoerd. 

De maaironde van het najaar in oktober blijft op de planning. We bekijken vooraf of het nodig is om op grasvlaktes en in bermen meer weg te maaien dan gebruikelijk is. 

Het extra maaisel kan zonder problemen omgezet worden in bokashi, een soort compost. Dit wordt gebruikt om de bodemstructuur op akkers te verbeteren. Momenteel doen we dit vanuit een samenwerking met het biologisch melkveebedrijf Thuijs aan de Niers van Giel en Anke Reintjes.

Bloemrijke bermen vragen om geduld

Ecologisch maaibeheer betekent dat we minder vaak maaien. Delen van bermen en grote grasvlakten maaien we niet helemaal. Dit vergroot de biodiversiteit: meer kansen voor insecten en andere kleine dieren. Ecologisch maaibeheer geeft niet meteen bloemrijke bermen. Hiervoor moet eerst een aantal jaar minder gemaaid worden. Het liefst zien we meteen overal mooie bermbloemen, maar het vraagt wat langer geduld. 

Meer lezen over ecologisch maaibeheer? Kijk op www.gennep.nl/maaibeheer. Of mail uw vraag naar groenergennep@gennep.nl.