Bomenbeheer
Algemeen
Gennep is een groene gemeente. Voor een mooi en groen landschap, beheren we de bomen zorgvuldig. Soms betekent dit dat we zieke of dode bomen moeten kappen. Hiermee voorkomen we risico’s zoals omvallende bomen. Voor elke boom die we kappen, planten we een nieuwe terug. Op deze pagina leest u meer over de bomenkap, herplanting en vindt u foto’s en locaties.
Hoe besluiten we welke bomen we kappen?
We nemen geen besluiten zonder grondig onderzoek. Vita Boomonderzoek onderzocht de vitaliteit van diverse bomen in onze gemeente. Hierbij is gekeken naar gezondheid en stabiliteit. Uit dit onderzoek bleek dat sommige bomen zo ernstig aangetast zijn dat ze een risico vormen. In de winter van 2025, voor het broedseizoen, kappen we enkele bomen die in bezit zijn van de gemeente.
Deze bomen vallen onder het beschermde kapbeleid. Voor deze bomen moeten ook wij als gemeente een kapvergunning aanvragen.
Welke bomen worden gekapt en waarom?
Beuk aan de Doelen tegenover nummer 2
Deze monumentale beuk is aangetast door de reuzenzwam (Meripilus giganteus). Deze schimmel veroorzaakt ernstige wortelrot, waardoor de boom zijn stabiliteit heeft verloren. Het risico op omvallen is groot, zeker bij harde wind.
Herplant: op of nabij dezelfde locatie.
Beuk aan de Maasstraat schuin tegenover Maasweg 28
Ook deze beuk is zwaar aangetast door wortelrot veroorzaakt door de reuzenzwam. Dit proces is onomkeerbaar, en de boom vormt daardoor een gevaar voor de omgeving.
Herplant: op of nabij dezelfde locatie.
Linde aan de Spoorstraat tegenover nummer 154
Deze boom is volledig afgestorven en vertoont geen tekenen van herstel. Dode bomen kunnen takken verliezen of zelfs omvallen, wat gevaarlijk is voor voetgangers en verkeer.
Herplant: op of nabij dezelfde locatie.
Amerikaanse eik aan de Groene Kruisstraat voor nummer 20
Deze eik is aangetast door een schimmelziekte, waardoor de houtstructuur verzwakt is. Na een aanvullend bomenonderzoek vanwege de reconstructie van de Emmastraat en Bergstraat, blijkt dat deze boom niet langer veilig is en het risico bestaat dat hij bij slecht weer breekt.
Herplant: in de buurt, binnen het plangebied van de reconstructie Bergstraat/Emmastraat.
35 essen langs de Stuwweg
De essentaksterfte, een snel verspreidende schimmelziekte, heeft deze bomen ernstig aangetast. De ziekte leidt tot afsterven van takken en uiteindelijk de hele boom. Om verdere verspreiding te voorkomen, moeten deze bomen worden gekapt.
Herplant: op of nabij dezelfde locatie, langs de Stuwweg met een mix van boomsoorten om de monocultuur van essen te doorbreken. Dit past bij het Maasheggenproject, dat gericht is op een gezond ecosysteem.
Vragen en antwoorden
Vragen en antwoorden
-
Bomen worden gekapt als ze ziek, dood of instabiel zijn. Dit doen we om risico’s zoals omvallende bomen of vallende takken te voorkomen.
-
Soms is een plek niet geschikt voor een nieuwe boom. Denk bijvoorbeeld aan onvoldoende ruimte of een bodem die niet gezond is. In dat geval zoeken we een betere plek in de buurt.
-
We kiezen soorten die passen bij de omgeving en bijdragen aan de biodiversiteit. Langs de Stuwweg bijvoorbeeld, planten we meerdere soorten door elkaar. Deze herplanting zorgt voor versterking van het karakteristieke aanzicht en draagt bij aan een gezond ecosysteem: het leefgebied van planten en dieren.
Meer weten of meedenken?
Heeft u vragen over de bomenkap of herplanting? Of wilt u meedenken over het behoud van het groen in de omgeving? Kijk op www.gennep.nl/groenergennep of neem contact op via (0485) 49 41 41 of groenergennep@gennep.nl.
- Telefoonnummer: (0485) 49 41 41
- E-mail: groenergennep@gennep.nl