Verbindingsweg Milsbeek

Met de aanleg van de Verbindingsweg zetten we een eerste stap in het plan om de kernen Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide te ontlasten van doorgaand verkeer.

Waarom doen we dit?

De Zwarteweg is een doorgaande weg binnen de bebouwde kom van Milsbeek, waar relatief veel vrachtverkeer over rijdt. De van oorsprong provinciale weg is onderdeel van de route tussen de N271 en Groesbeek en heeft een duidelijke verkeersontsluitende functie. Doordat de weg smal is en er naast (vracht)auto’s ook fietsers van de weg gebruikmaken, levert dit verkeersonveilige situaties op en staat de leefbaarheid voor omwonenden onder druk.

Duurzame oplossing

Met de aanleg van de Verbindingsweg zorgen we voor een duurzame oplossing voor het verkeer rondom Milsbeek. Doordat het gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk via de Verbindingsweg wordt geleid, neemt het verkeer op de Zwarteweg af tot een hoeveelheid die past bij een normale woonstraat. De Zwarteweg, die deel uitmaakt van enkele populaire wandel- en fietsroutes, wordt daardoor veiliger. Voor wandelaars wordt daarnaast een wandelpad langs de Ringbaan, tussen Ebbekamp en de Zwarteweg, aan het routenetwerk toegevoegd.

Natuur en landschap

Naar aanleiding van een aanvullend flora- en faunaonderzoek is een plan opgesteld om de effecten op de aanwezige soorten in het gebied zoveel mogelijk te beperken. De nieuwe Verbindingsweg wordt op een natuurlijk wijze in het landschap ingepast en het ontwerp draagt bij aan een grotere biodiversiteit. Er wordt een afwisselend landschap teruggebracht met onder meer laanbeplanting, bosschages, struweelheggen en poelen met natuurvriendelijke oevers. Ook komen er faunapassages en diervriendelijke verlichting bij kruispunten.

Wat is de planning?

In de raadsvergadering van 8 november 2021 stemde de gemeenteraad in met het bestemmingsplan. Meerdere partijen stelden beroep in tegen de vaststelling van het bestemmingsplan bij de Raad van State, waardoor de aanleg is vertraagd. We starten met de aanleg van de weg zodra de Raad van State een uitspraak doet en de juiste vergunningen zijn verleend. Naar verwachting is dit in het eerste kwartaal van 2025.

Herstelbesluit

Tussen het raadsbesluit en de behandeling bij Raad van State kwamen er nieuwe inzichten en ontwikkelingen in het omgevingsrecht. Ook vroeg de Raad van State om advies bij het STAB (Stichting Advies Bestuursrechtspraak). Op basis van enkele beroepsgronden en vragen van het STAB hebben we het bestemmingsplan verduidelijkt en aangescherpt in een herstelbesluit. Met deze aanpassingen dragen we bij aan een betere bescherming van de belangen van omwonenden.  

Het college heeft op 6 mei 2024 het herstelbesluit - om het bestemmingsplan opnieuw gewijzigd vast te stellen - via een raadsvoorstel naar de raad gestuurd. In de besluitvormende raadsvergadering van 3 juni 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met het herstelbesluit. 

Inzage en beroep

Vanaf donderdag 27 juni 2024 tot en met donderdag 8 augustus 2024 ligt het besluit van de gemeenteraad, inclusief een aangenomen amendement en het aangepaste bestemmingsplan, ter inzage. 

Het plan is te bekijken:

Tijdens deze periode kunnen personen die beroep hebben aangetekend tegen het bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Milsbeek’ en degenen die door het herstelbesluit in een nadeliger positie komen, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het herstelbesluit maakt automatisch deel uit van de lopende beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak op basis van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Verbindingsweg in Milsbeek kunt u contact opnemen met projectleider Kasper Bruijsten via het telefoonnummer (0485) 49 41 41 of het e-mailadres gemeente@gennep.nl.