Exploitatievergunning horecabedrijf

Algemeen

Wilt u een horecabedrijf starten, overnemen of wijzigen? Dan heeft u een exploitatievergunning nodig. Hier leest u wat u moet weten en doen.

Wanneer vraag ik een vergunning aan?

Een exploitatievergunning is verplicht als:

  • U logies aanbiedt.
  • U eten, drinken of rookwaren ter plekke bereidt of verkoopt.

Dit geldt voor alle horecabedrijven, zoals hotels, restaurants, cafés, cafetaria’s en afhaalrestaurants. Ook als u géén alcohol verkoopt. Verkoopt u alcohol? Vraag dan ook een alcoholwetvergunning aan.

U vraagt in ieder geval een vergunning aan als:

  • U een nieuw horecabedrijf start.
  • U een bestaand horecabedrijf overneemt.
  • U de ondernemingsvorm van een bestaand horecabedrijf wijzigt.

Waarom is een vergunning nodig?

De vergunning is bedoeld om:

  • De openbare orde te handhaven.
  • Overlast voor de omgeving te beperken.

Een vergunning kan worden geweigerd of ingetrokken als deze negatieve gevolgen heeft voor de buurt of de openbare orde.

Wat zijn de voorwaarden?

U krijgt een vergunning als:

  • Het horecabedrijf past binnen het omgevingsplan.
  • Het woon- en leefklimaat niet onaanvaardbaar wordt beïnvloed.
  • U of uw leidinggevenden geen strafblad of slecht gedrag hebben.

Hoe vraag ik een vergunning aan?

  • Gebruik het aanvraagformulier 'Exploitatievergunning'. Deze vindt u onder 'Downloads' op deze pagina. Vul dit volledig in en stuur het met de volgende bijlagen naar omgevingsloket@gennep.nl of per post naar de gemeente:
  • Een bedrijfs- of ondernemingsplan.
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van alle betrokkenen.
  • Een recent Kamer van Koophandel-uittreksel.
  • Een plattegrond van het horecabedrijf.
  • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de aanvrager en leidinggevenden.
  • Een ingevuld Bibob-formulier (ook te vinden onder ‘Downloads’), met de daarbij horende bijlagen. 

Wat kost het?

De aanvraag kost € 329,- (prijs per 1 januari 2025).

Vragen?

Mail naar omgevingsloket@gennep.nl of bel (0485) 49 41 41.