Over het project Lob van Gennep

In het gebied tussen Gennep en Mook, gelegen aan de rivier de Maas en ooit benoemd als 'Lob van Gennep’, gaan overheden samen aan de slag om de waterveiligheid te verbeteren. Het project Lob van Gennep is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Het project heeft 3 doelen. De oplossing moet een verbetering zijn voor al deze doelen ten opzichte van de huidige situatie.

  1. Het verbeteren van de hoogwaterbescherming in de Lob van Gennep, zodat de kans op overstroming in het gebied kleiner wordt. Dit omvat ook het versterken en/of waar nodig toevoegen van dijken tot in ieder geval de waterveiligheidsnorm van 1/300 per jaar.
  2. Het verbeteren van de waterbergende functie van het gebied om bij extreem hoogwater stroomafwaarts te zorgen voor een waterstandsverlaging en daarmee bij te dragen aan de hoogwaterbescherming van stroomafwaarts gelegen gebieden.
  3. Het versterken van de ruimtelijke kwaliteit in de Lob van Gennep. Als we aan de slag gaan voor een betere hoogwaterbescherming, kunnen we het gebied nog aantrekkelijker en mooier maken en de gebruikswaarde vergroten

Gemeente Gennep neemt deel aan diverse bestuurlijke overleggen over hoogwaterveiligheid. Naast de Stuurgroep Lob van Gennep zijn dat bijvoorbeeld de Regio Noord-Limburg, het Bestuurlijk Platform Maasvallei, de Stuurgroep Deltaplan Maas en de Vereniging Nederlandse Riviergemeenten. Hierin maken we ons sterk voor zaken die ook via de bewonersbijeenkomsten over de Lob van Gennep onder onze aandacht zijn gebracht. Naast de doelen van het project Lob van Gennep zet de gemeente zich in voor:

  • Het laten vervallen van de status van het gebied ingevolge de Beleidslijn Grote Rivieren (BGR) oftewel het laten vervallen van de status waterbergend rivierbed, zodat onze inwoners en ondernemers achter een dijk gelijk worden behandeld als op andere plekken met dijken langs andere rivieren in Nederland:
    • Daardoor komen ook mensen die hebben gebouwd of verbouwd sinds april 1996 in aanmerking voor een tegemoetkoming in de schade ingevolge de Wet tegemoetkoming schade bij rampen; 
    • Daardoor gelden er geen planologische beperkingen van het Rijk meer en hebben bewoners en ondernemers geen vergunning van het Rijk meer nodig om te kunnen (ver)bouwen of uitbreiden.
  • Een goed evacuatieplan voor mens en vee.