(Plaag)dieren in Gennep
Algemeen
In Gennep leven veel verschillende dieren. Sommige zijn welkom, maar andere niet. Deze dieren noemen we plaagdieren.
Bekende plaagdieren
De volgende plaagdieren komen het meeste voor in onze gemeente:
- Bruine ratten
- Wespensoorten
- Huismuizen
- Mierensoorten
- Eikenprocessierupsen
Voor meer informatie kunt u terecht bij de KAD kennisbank.
Waar komen plaagdieren vandaan?
Plaagdieren verschijnen vaak door ons eigen gedrag, zoals eten laten rondslingeren. Ze kunnen ook van andere landen komen, bijvoorbeeld via transport.
Een voorbeeld: bruinte ratten
Bruine ratten zijn door mensen naar Nederland gebracht in de 17e eeuw. Ze leven in de natuur, op boerderijen en in woonwijken. In de natuur vormen ze geen probleem door voedselgebrek en natuurlijke vijanden.
In woonwijken is dat anders, omdat mensen veel eten en schuilplaatsen achterlaten. Hier zijn ratten altijd aanwezig. Dat kunnen we niet meer stoppen. Ratten horen inmiddels bij onze samenleving. Net als mensen zijn ze op zoek naar voedsel, water en een plek om te schuilen.
Hoe voorkomen we plaagdieren?
Plaagdieren voorkomen begint bij onszelf. Het is belangrijk dat iedereen zijn omgeving schoonhoudt. De gemeente zorgt voor groenonderhoud, afvalverwerking en rioolbeheer, maar inwoners spelen ook een belangrijke rol.
Wat kunt u doen?
- Gooi afval in afgesloten bakken.
- Laat geen voedselresten buiten liggen.
- Zorg voor een opgeruimde tuin.
- Sluit gaten in muren of vloeren waar dieren doorheen kunnen komen.
Wie is verantwoordelijk?
De gemeente zorgt voor de openbare ruimte. Bent u eigenaar van een privéterrein? Dan bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Soms is het nodig om dieren zoals ratten te bestrijden, vooral als er veel zijn. Maar voorkomen is vaak beter. Wespenbestrijding is meestal niet nodig, tenzij het nest bij een speeltuin of school zit.
Heeft u te maken met een invasieve soort zoals de Aziatische hoornaar? Neem dan altijd contact op met de gemeente.
Wat doet de gemeente?
De gemeente controleert en handhaaft de regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook heeft de gemeente een zorgplicht voor de volksgezondheid. Hierbij krijgt de gemeente hulp van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
Wanneer bestrijden?
Niet altijd is bestrijding nodig. Dit hangt af van het soort dier en de situatie. In de openbare ruimte is de gemeente verantwoordelijk, op privéterrein de eigenaar. Ziet u één rat, dan hoeft er vaak niets te gebeuren. Maar bij meerdere ratten kan bestrijden verstandig zijn. Kijk altijd naar de oorzaak. Alleen bestrijden heeft geen zin als het probleem ergens anders vandaan komt.
Als er bestrijding nodig is in de openbare ruimte, doet de gemeente het volgende:
- Dier vaststellen
- Risico’s in kaart brengen
- Oorzaken vastleggen
- Resultaten controleren
- Inwoners informeren over preventie en bestrijding
Melding maken
Wilt u een melding maken? Dat kan eenvoudig via onderstaande knop.