We staan voor grote financiële uitdagingen

Misschien hebt u er al iets over gehoord in de media: onze mooie gemeente staat voor grote financiële uitdagingen. Geld voor een zwembad of een MFA in Ottersum is niet gemakkelijk te vinden. En dat terwijl onze gemeente al jaren financieel gezond is. We hebben goedgevulde spaarpotten en onze begroting is voor meerdere jaren in balans. Met dit bericht wil ik u graag vanuit mijn rol als wethouder laten weten wat er precies aan de hand is.

De meeste inkomsten van Nederlandse gemeenten komen uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid. Dit geldt ook voor Gennep. De overige inkomsten ontvangen we voornamelijk via de lokale heffingen zoals OZB en toeristenbelasting. 

Minder geld vanuit het gemeentefonds 

Net als andere gemeenten maken wij elk jaar een begroting voor het volgende jaar en de drie jaar daarna. We zorgen ervoor dat we de kosten die vaak voorkomen betalen met het geld dat we regelmatig krijgen. En daar zit nu net het probleem. We krijgen straks minder geld. De Rijksoverheid heeft namelijk besloten om in 2026 maar liefst 3 miljard (!) euro uit het gemeentefonds te halen. Dat betekent dat er vanaf 2026 veel minder geld binnenkomt om al onze taken uit te voeren. Tegelijkertijd krijgen we er niet minder taken bij, maar juist meer. Daarnaast zal het overgebleven geld uit het gemeentefonds ook op een andere manier over de gemeenten verdeeld worden. En helaas… voor Gennep pakt dit niet goed uit. 

Hoeveel houden we over? 

Uiteindelijk krijgen we voor elke inwoner van onze gemeente 150 euro minder aan inkomsten. We hebben het dan al snel over een totaalbedrag tussen de 2,5 en 3 miljoen euro per jaar. Op een begroting van ruim 60 miljoen is dat heel veel. U kunt het vergelijken met het krijgen van minder salaris terwijl uw vaste lasten niet minder zijn geworden. De financiële uitdagingen waarmee we te maken krijgen, komen dus niet voort uit financieel wanbeleid, maar omdat we simpelweg miljoenen euro’s minder gaan krijgen vanuit Den Haag.

Financiële reserves

Misschien denkt u nu: “en die goed gevulde spaarpotten dan?” Die zijn er inderdaad, maar helaas mogen wij die door de wet- en regelgeving maar voor een heel klein deel inzetten. Onze toezichthouder, de provincie Limburg, controleert daar streng op. We kunnen ons spaargeld helaas dus niet zomaar voor andere doeleinden gebruiken. 

Waarom nu niet meteen kiezen voor het zwembad of MFA Ottersum? 

Natuurlijk zou ik graag meteen aan de raad willen voorstellen om te investeren in een zwembad en een MFA in Ottersum. Maar ik moet realistisch zijn. Op dit moment hebben we niet genoeg financiële ruimte in onze begroting. Daar komt bij dat als we geld investeren in bijvoorbeeld een zwembad of een MFA in Ottersum, we de kosten van leningen en rente moeten meenemen in onze jaarlijkse uitgaven.

Wat gaat de gemeente nu doen? 

Om toch zoveel mogelijk ambities uit het coalitieakkoord te kunnen uitvoeren, zijn we als college met de ambtelijke organisatie het traject gestart ‘Ruimte voor Ambities’. Dat betekent dat we al onze uitgaven en inkomsten nog eens extra langslopen en kijken of ze nog passend zijn bij onze doelen. Daarmee hopen we voor ruimte te zorgen voor bijvoorbeeld investeringen in het zwembad. Het is een intensief en moeilijk traject, want er zullen keuzes gemaakt moeten worden. De definitieve keuzes worden uiteindelijk door de gemeenteraad gemaakt. 

We hopen voor de zomervakantie duidelijkheid te hebben of er ruimte is voor onze ambities en zo ja, hoeveel. Ik kan u dus nu nog niet vertellen wat de keuzes zullen zijn die we aan de raad kunnen voorleggen. 

 Wilt u hierop reageren? Mail dan naar communicatie@gennep.nlDank voor uw aandacht. 

Janine van Hulsteijn