Meldpunt Wmo
Algemeen
Aanbieders van ondersteuning zijn volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) verplicht om een calamiteit of geweldsincident te melden.
Hoe werkt het?
Toezichthoudend ambtenaar Wmo
Om de kwaliteit van voorzieningen op het gebied van ondersteuning te waarborgen is een regionaal toezichthoudend ambtenaar Wmo aangesteld voor de gemeenten: Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel aan de Maas, Venlo en Venray.
De toezichthoudend ambtenaar Wmo onderzoekt calamiteiten en geweldsincidenten bij verstrekking van voorzieningen op het gebied van ondersteuning, en houdt toezicht op kwaliteitseisen zoals die aan de aanbieders van deze voorzieningen zijn gesteld.
Daarnaast heeft de toezichthoudend ambtenaar Wmo een samenwerkende rol met aanbieders van ondersteuning, cliëntenorganisaties en cliënten in ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden.
Calamiteit of geweldsincident?
Onder calamiteit verstaat de wet:
Niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van een voorziening en die tot een ernstig schadelijk gevolg voor of de dood van een cliënt heeft geleid.
Onder geweldsincident verstaat de wet:
Geweld bij de verstrekking van een voorziening: seksueel binnendringen van het lichaam van of ontucht met een cliënt, als mede lichamelijk en geestelijk geweld tegen een cliënt, door een beroepskracht dan wel door een andere cliënt met wie de cliënt gedurende het etmaal of een dagdeel in een accommodatie van een aanbieder verblijft.
Wat moet ik doen?
Een calamiteit of geweldsincident meldt u, als zorgaanbieder, zo snel mogelijk. Bij voorkeur direct of op de eerstvolgende werkdag. Dit kan via:
Het Meldingsformulier. In de Meldingsprocedure calamiteiten of (gewelds)incidenten kunt u de volledige procedure nalezen.
Vragen?
Voor vragen of advies kunt u contact opnemen via toezichthouderwmo@venlo.nl.
Aanvullende informatie
Dak- of thuisloos
Voor maatschappelijke opvang valt gemeente Gennep onder het werkgebied van centrumgemeente Nijmegen. Meldingen over dak- of thuislozen kunt u doorgeven aan Team Toegang. Zij nemen contact op met de toegang voor de maatschappelijke opvang in Nijmegen. Kijk voor meer informatie op de website van GGD Gelderland-Zuid.
Wilt u een calamiteit doorgeven met betrekking tot maatschappelijke opvang? Doe dit dan bij het Wmo-toezicht van de GGD Gelderland-Zuid via deze link.
Beschermd wonen
Voor beschermd wonen valt gemeente Gennep onder de regio Noord- en Midden Limburg. Heeft u het vermoeden dat u of uw naaste beschermd wonen nodig heeft? Dan kunt u voor meer informatie bij Team Toegang terecht. Mocht het nodig zijn, dan nemen ze samen met u contact op met gemeente Venray, waar uw aanvraag verder in behandeling wordt genomen.
Wilt u een calamiteit doorgeven met betrekking tot beschermd wonen? Doe dit dan bij het Wmo-toezicht van de Regio Noord en Midden-Limburg via deze link.