Lob van Gennep

In het gebied tussen Gennep en Mook, gelegen aan de rivier de Maas en ooit benoemd als 'Lob van Gennep’, gaan overheden samen aan de slag om de waterveiligheid te verbeteren. Het project Lob van Gennep is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Over het project Lob van Gennep

In het gebied tussen Gennep en Mook, gelegen aan de rivier de Maas en ooit benoemd als 'Lob van Gennep’, gaan overheden samen aan de slag om de waterveiligheid te verbeteren. Het project Lob van Gennep is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Lees meer

Recht op schadevergoeding

Er wordt druk gesproken en geschreven over het project Lob van Gennep. Niet alle berichten geven een juiste weergave. Dat maakt het lastig voor mensen om een beeld over het project te vormen. Daarom zetten we een aantal feiten op een rij.

Lees meer

Start fase planuitwerking samen met inwoners

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 28 maart 2022 de voorkeursbeslissing Lob van Gennep genomen. Met deze beslissing is een belangrijke stap gezet in het verder beschermen van de inwoners van Ven-Zelderheide, Ottersum, Milsbeek, Plasmolen en Middelaar tegen hoogwater. Het project start nu de fase van de planuitwerking waarin de dijkversterkings-, rivierkundige en ruimtelijke maatregelen in detail worden uitgewerkt.

Flink pakket aan maatregelen

Vanaf de keersluis van Mook tot aan de Duitse grens bij Ven-Zelderheide gaat het om diverse maatregelen. De bestaande dijken worden over een traject van elf kilometer verhoogd en versterkt om te voldoen aan de wettelijke hoogwaterveiligheidsnorm. Ook wordt vijf kilometer aan nieuwe dijken aangelegd.

Naast dijkversterkingsmaatregelen worden maatregelen genomen om het gebied nog aantrekkelijker en mooier te maken en de gebruikswaarde te vergroten. Zoals entrées op en over de dijk, de aanleg (of verbetering) van fiets-, wandel- en struinpaden en het versterken van natuur, landschaps- en groenstructuren zoals Maasheggen, rivierduin of laanbeplanting. Verder wordt een nieuwe keersluis bij Mook aangelegd, de Milsbeekse uiterwaard heringericht en krijgen de Maas en de Niers ruimte terug door dijken te verleggen en delen van de uiterwaarden te verlagen. Dit gebeurt onder andere bij het sportpark van Achates in Ottersum. Door het sportpark te verplaatsen ontstaat ruimte voor een groene dijk, krijgen de Maas en Niers meer ruimte en kan natuurontwikkeling in het Niersdal plaatsvinden.

Plannen verder uitwerken met omgeving

Het besluit van de minister is een belangrijke mijlpaal. In de planuitwerkingsfase werkt het project Lob van Gennep de maatregelen in detail uit en wordt duidelijk hoe de dijken exact inpassen in het landschap. De plannen voor de dijkversterking zijn mede tot stand gekomen door uitgebreide gebiedsparticipatie met inwoners en ondernemers. In de volgende fase zet het project deze intensieve participatie voort.

Werken aan de dijk is werken aan het gebied

Langs verschillende locaties aan het dijktraject liggen kansen om de dijkversterking te combineren met het verbeteren van de ruimtelijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het terugleggen van de dijk bij Milsbeek waardoor de rivier en de natuur meer ruimte krijgt, of het maken van een nieuwe kering bij het rivierduin, waardoor deze als het ware verborgen wordt en opgaat in het oorspronkelijke landschap.

Realisatie start in 2024

De planuitwerkingsfase eindigt in de loop van 2024. Daarna gaat de schop in de grond en starten de uitvoeringswerkzaamheden.

Nieuws

https://www.gennep.nl/inloopavond-ontwerp-bestemmingsplan-sportpark-v-v-achates (22 november 2023)
https://www.gennep.nl/verplaatsing-voetbalvelden-achates-stap-dichterbij (17 mei 2023)

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.lobvangennep.nl.